Äldreboenden

Skånska kommuner sätter fel hyror

Det finns flera skånska kommuner som inte följer principen att hyrorna i deras särskilda boenden för äldre ska sättas enligt samma principer som gäller för vanliga hyreslägenheter. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

I många kommuner förhandlas inte hyrorna med någon motpart. Och om ingen enskild hyresgäst klagar blir det aldrig prövat om de är rätt. Men det kan löna sig att ifrågasätta. I Örkelljunga sänktes hyran för de flesta sen Donald Almlöf, som är god man för några boende, upptäckt att hyressättningen såg konstig ut. Det visade sig att kommunen hade brutit mot hyreslagen.

– I början var jag inte så kunnig när det gäller lagen. Men jag lärde mig ganska snabbt sen jag kommit i kontakt med Hyresnämnden i Malmö. De kunde tala om för både mig och kommunen vad som gällde, säger Donald Almlöf.

Han lyckades inte få någon dialog med Örkelljunga kommun. Så han gjorde en anmälan till Hyresnämnden. Efter nämndens prövning sänktes hyran för de sex personer han representerade.

Örkelljunga kommun, som varken hade tagit hänsyn till standard eller storlek på lägenheterna, insåg att fler hyror var fel. Så kommunen vände sig till Hyresgästföreningen och genomförde en förhandling där felen rättades till.

I dag finns ett avtal med Hyresgästföreningen om att hyrorna ska förhandlas även i framtiden. Men det är man rätt ensamma om. Förutom Örkelljunga är det bara fyra av de 32 skånska kommuner som svarat på Sveriges Radios enkät som uppger att de förhandlar med Hyresgästföreningen.

– Om det är så få som förhandlar så tycker jag att flera gode män och förvaltare runtom i Skåne borde ha reagerat. För vi ser ju resultatet här i Örkelljunga där i alla fall 90 procent av dem som bor i våra äldreboenden som har fått sänkt hyra, säger Donald Almlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".