Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dryckesvanor i Sydsverige under lupp

Nu hålls extra koll på alkoholvanorna i Skåne, Blekinge, Halland och västkusten upp till Göteborg. Stockholms universitet undersöker hur alkoholvanorna förändras när olika länders alkoholpolitik förändras.
Danmark sänkte skatten på kraftigt på alkohol i oktober och Finland sänker sin spritskatt i mars. Samtidigt är nu alla införselbegränsningar borta och man kan köpa billig alkohol nästan i vilka mängder man vill. - Det här är en unik möjlighet att studera effekterna av sådana här förändringar. Resultaten kan man applicera på andra västländer så intresset är stort från flera håll, säger alkoholforskare Håkan Leifman vid Stockholms universitet. Utökar gammal undersöking Sedan tidigare har Stockholms Universitet uppdrag av regeringen att göra månadsstatistik på alkoholkonsumtionen i hela landet. Nu utökas undersökningen i de tre sydligaste länen och blir mera omfattande för att man ska kunna hålla koll på hur alkoholvanorna förändras i gränstrakterna där det är stor skillnad på alkoholpriserna. Telefonintervjuer I undersökningen görs telefonundersökning med mellan 1 500 och 1 800 personer varje månad där man ställer frågor om alkoholvanor och alkoholinköp. Regeringen utsåg nyligen den socialdemokratiske riksdagsledamoten Kent Härstedt från Helsingborg till att övervaka gränshandeln i Sydsverige och föreslå åtgärder till hur problemet med den ökade privatimporten ska lösas. Skattesänkning oundviklig Tillsvidare tänker man inte sänka alkoholskatten, men Håkan Leifman tror att det i förlängningen inte går att undvika. - Vad vi ser är slutet på vår traditionellt restriktiva alkoholpolitik. Även om vi behåller vår höga skattenivå så är ju den bara tillämpad på en del av befolkningen. Omkring en tredjedel av befolkningen handlar ju sin alkohol där det inte är så hög skatt, säger Håkan Leifman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".