Danmark slopar burkförbud

Efter tjugo års förbud ger Danmark upp och tillåter försäljning av drycker i burk. Runt den 1 juni i år ska danskarna kunna köpa öl och läsk på burk i alla butiker.
Det var den tidigare socialdemokratiske miljöministern Svend Auken som drev kampen mot burkarna hårt, trots kritik från bland andra EU. 1998 drog EU-kommissionen Danmark inför EG-domstolen i Luxemburg, eftersom EU ser burkförbudet som ett tekniskt handelshinder. Genom att avskaffa burkförbudet hoppas den nya danska regeringen att EU-kommissionen nu ska dra tillbaka ärendet från EG-domstolen. -Det går inte att hävda att burkar som ingår i ett retursystem är så mycket sämre för miljön och dessutom kan Danmark aldrig vinna rättsstriden om burkarna i EG-domstolen, säger den nye miljöministern Hans Christian Schmidt från liberale venstre. Det danska returglassystemet ska i vår rustas upp så att också burkar kan tas emot. Satsningen beräknas kosta en kvarts miljard danska kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".