Fågelliv vid vindmöllor utreds

Just nu kartläggs fågellivet i området runt Lillgrund utanför Malmö för att utreda hur världens största havsbaserade vindkraftspark som planeras där, kommer att påverka fågellivet.
I mars förra året gav regeringen klartecken till världens största havsbaserade vindkraftspark på Lillgrund söder om Malmö. 48 stycken 100 meter höga vindmöllor ska placeras ut i sundet och just nu pågår detaljprojekteringen av parken. I en förstudie försöker man nu registrera hur fåglarna rör sig i området innan parken har byggts. Sedan i höstas har man räknat dom fåglar som flyttar och uppehåller sig i området. Bland annat har man upptäckt att området kring Lillgrund är minst lika populärt vid fåglarnas utflyttning som området kring Falsterbohalvön. En uppföljande studie kommer att göras när vindkraftverken har uppförts för att utreda hur fågellivet påverkas av vindkraftverken. - Bland annat vill vi undersöka om vindmöllorna tvingar fåglarna att flyga närmare Kastrups flygplats, vilket skulle kunna innebära försämrat flygsäkerhet för flygplanen, säger Martin Green som är en av dom två zooekologer som arbetar med studien vid ekologiska institutionen i Lund Hittills är forskningen kring vindkraftens verkningar i stort sett obefintlig, och få studier har gjorts av hur fågellivet påverkas av så många vindkraftverk till havs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".