Stöd till invandrarpress utreds

Presstödsnämndens utredare Lise Blomqvist som åt staten utreder invandrarmediernas situation, tycker att systemet med presstöd borde göras om så att det blir lättare för invandrarmedierna att överleva.
Många så kallade invandrarmedier drivs ideellt av eldssjälar som lägger ner mycket tid och engagemang på att nå ut till sin publik. Men presstödet har plockats bort bit för bit berättar Lise Blomqvist. Och för radio och teve har det heller aldrig funnits något presstöd. Lise Blomqvist håller på och undersöker arbetsförhållandena för invandrarmedierna åt kulturministern som sen ska besluta om hur staten kan hjälpa medierna att överleva. Och hon tycker att dagens presstöd är olyckligt utformat. - Man kräver till exempel att de här tidningarna ska komma ut i större upplaga för att kunna få presstöd, eller att de ska komma ut minst en gång i veckan, vilket kan vara omöjligt för många invandrartidningar, säger Lise Blomqvist. Utredningen är halvvägs färdig och Lise Blomqvist träffar nu representanter för olika invandrarmedier för att höra deras åsikter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista