Obegripliga besked oroar pensionärer

Även i år har Riksförsäkringsverket skickat ut svårbegripliga pensionsbesked - trots kritiken efter förra årets krångliga utskick. Många har trott att deras ersättning sänkts. Försäkringskassan i Skåne är kritisk till Riksförsäkringsverket.
– Det ska ju inte vara på detta sättet, säger Siv Thorén, försäkringschef på försäkringskassan i Skåne. Trots att Riksförsäkringsverket fick kritik redan för ett år sedan för obegripliga pensionsbesked och trots att verket utarbetat nya rutiner för att breven ska vara lättare att förstå, har även årets utskick blivit krångliga. Det är pensionärer med tjänstepension eller en utländsk pension som har fått de krångliga pensionsbeskeden. Tjänstepensionerna används när storleken på ålderspensionen ska räknas ut. Ålderspensionen betalas ut av försäkringskassan. Många har oroat sig över att summan på årets besked är för liten. I de flesta fallen beror det på att bostadstillägg och efterlevandepensionen inte räknats in. Men om bara några dagar kommer ett besked om den återstående summan. Nu sätter Försäkringskassan i Skåne ytterligare tryck på Riksförsäkringsverket att förtydliga sina utskick till landets pensionärer inför nästa år. – Vi har diskussioner med ledningen för Riksförsäkringsverket. Det måste bli en ändring till nästa år, säger Siv Thorén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".