Byggare från öst blir fler

Allt fler hantverkare från dom forna östländerna kommer till Sverige för att jobba inom byggbranschen som egna företagare och behöver därmed inga arbetstillstånd.
Och den här verksamheten är helt laglig, enligt skattemyndigheten som utfärdar F-skattsedel till de utländska företagarna. Men Byggnadsarbetareförbundet tycker att dom utländska hantverkarna tar jobben ifrån svenska byggnadsarbetare och har i flera år försökt stoppa verksamheten genom att åka runt på byggen och kontrollera om hantverkarna har arbetstillstånd i sina pass. Det bekräftar Bengt Sävström som är ombudsman på Byggnads avdelning fyra i Helsingborg. Men enligt polisen får inte vem som helst åka runt och kontrollera pass. Det tillhör polisens och gränskontrollens uppgifter. En polsk murare som blivit kontrollerad av facket vid två olika tillfällen säger till P1-programmet Jobbet att han inte kan förstå varför facket ogillar konkurrensen. - Svenskarna kommer ju till Polen och bygger bland annat hotell, varför skulle då inte vi kunna komma till Sverige för att jobba?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".