Trelleborg

Lika hyror för äldre olagligt

Hyrorna för äldreboendena i Skåne ska sättas på samma sätt som för vanliga hyreslägenheter. Men det görs inte, enligt en enkät som P4 Radio Malmöhus har gjort. I Trelleborg har alla lika hyror.

Bruksvärdesprincipen innebär att man ska ta hänsyn till hyresnivån i de kommunala bostadsbolagen, standard, storlek, tillgången till gemensamma utrymmen, service med mera vid hyressättningen.

Många kommuner säger sig tillämpa bruksvärdesprincipen. Men det är en liten minoritet som förhandlar hyrorna med Hyresgästföreningen. Alla andra bestämmer själv hur bruksvärdet ser ut. Det finns också kommuner som inte tillämpar bruksvärdesprincipen fullt ut. Vissa tar hänsyn till storlek, men inte standard. Vissa tar inte hänsyn till gemensamma ytor.

Några kommuner använder alltså helt andra principer när de sätter hyran. I Landskrona räknar man ut självkostnaden för varje äldreboende och sätter kvadratmeterhyran utifrån det. I Trelleborg har man gått ännu längre.

Först har man räknat ut självkostnaden för kommunens äldreboenden. Sen har man räknat ut en genomsnittlig kvadratmeterhyra för alla äldreboenden i kommunen och sätter hyran utifrån den.

Den som har en äldre lägenhet med lägre standard får alltså betala lika mycket per kvadratmeter som den som har en nyare lägenhet med högre standard.

– Jag tycker detta är rättvisare, säger han. För jag tror inte att de som har en lägenhet som är lite äldre och omodernare vill flytta till en ny. Jag tror att de vill bo kvar, säger Per Grönlund, (SPI), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Per Grönlund menar att trivseln är viktigare än själva standarden på lägenheten. Därför tycker han också det är rimligt att den som bor i en äldre lägenhet är med och subventionerar hyran för nyare bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista