HAMMENHÖG

Sålde dubbelt så mycket fågelfrön

Det har varit en tuff vinter för fåglarna. Men vi människor tycks ha gjort vad vi kunnat för att bistå för fågelfröförsäljningen har nått rekordnivåer i vinter.

- Sedan snön föll så har vi sålt dubbelt så mycket som vi brukar, säger Per von Borstel som är produktchef för fågelfröer på Hammenhögs i just Hammenhög.

Och det är framförallt i södra Sverige som den stora skillnaden märks menar han. I övriga landet är man mer van att behöva utfodra fåglarna under längre tid på vintern. Men det är inte bara vädret som styr åtgången.

- Intresset att mata fåglar har ökat de senaste åren, berättar Per von Borstel.

Ska man döma efter de kontakter han har med kunderna så bryr vi oss lika mycket om fåglarnas mat som om våra trädgårdsodlingar.

I Hammenhög blandas skånskt havre och vete med solrosfröer från Mellaneuropa och paketeras sen. Och trots den stora åtgången så har det inte varit någon som helst risk att fågelfröerna skulle ta slut i vinter.

Och trots den stora åtgången så har det inte varit någon som helst risk att fågelfröerna skulle ta slut i vinter. Det var på väg att hända härom året men handlade då om ett dåligt solrosår söderut snarare än vårt eget vinterväder.

Men hur är det med fåglarna - klarar de sig själva nu?

- Nej deras svåraste tid är nu. Fröerna är slut, det dröjer innan det kommer insekter och snart kommer flyttfåglarna och konkurrerar om maten. Så har man börjat mata fåglarna bör man fortsätta. I alla fall några veckor till, menar Per von Borstel.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se