Malmö

Fler unga söker droghjälp

Allt fler ungdomar i Malmö söker behandling för drogproblem. Det visar statistik från Maria Malmö, en öppen missbrukarmottagning för unga.

Fortfarande är det cannabismissbruk som är den vanligaste anledningen till att söka behandling.

– Det som oroar mest är att kvinnors konsumtionsmönster, både vad gäller alkohol och narkotika, mer och mer börjar påminna om männens konsumtionsmönster. Men också att vi ser en ökad förekomst av Tramadolanvändning bland yngre, säger Måns Wretblad som är socionom på Maria Malmö.

Sedan Maria Malmö startades för fem år sedan har antalet ärenden ökat för varje år, och under 2009 ökade antalet unga som fick hjälp på mottagningen med 20 procent jämfört med året innan.

Cannabis har hela tiden varit den vanligaste drogen att söka hjälp för men på Maria Malmö märker man även nya trender i ungas missbruk. Ett exempel är det smärtstillande läkemedlet Tramadol som börjat bli allt vanligare bland unga.

Måns Wretblad berättar att det finns många anledningar att söka sig till Maria Malmö, men att många av de ungdomar som kommer hit själva har märkt hur deras relationer påverkas av missbruket.

– Det är inte så ofta de upplever somatiska problem, utan snarare är det i umgänget med deras familjer och kompisar som de märker att de inte kan hänga med på samma sätt som tidigare. Utifrån det kan de sen känna en oro över att det eventuellt är drogandet som gör att det blir så.

Karl-Johan Löfgren
karl-johan.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".