1 av 2
2 av 2
Vellinge

Moderat flyktingspricka i Vellinge

Lars-Ingvar Ljungman (M), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge, tar avstånd från fullmäktigeordförande Göran Holms uttalanden i frågan om ensamkommande flyktingbarn.

I en dold inspelning i SVT:s uppdrag granskning säger Göran Holm bland annat att det skett påtryckningar från partiledningen och att man inte kommer att ordna något gruppboende åt barnen.

– Jag vet inte varför Göran påstår detta, men det stämmer inte, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Vellinge hamnade i fokus efter debatten om transitboendet för ensamkommande flyktingbarn i Hököpinge i höstas. Efter årtionden av hårdnackat motstånd beslutade Vellinge kommun i januari i år att skriva avtal med Migrationsverket om att ta emot 5–8 ensamkommande flyktingbarn.

SVT:s Uppdrag granskning har undersökt hur mottagandet av flyktingbarnen i kommunen ska gå till. Till en SVT medarbetare som tagit sig in med dold mikrofon på ett moderatmöte, säger kommunfullmäktiges ordförande, Göran Holm, bland annat att det inte kommer att byggas något gruppboende åt de ensamkommande barnen. Detta trots att han i en tidigare intervju sagt att så ska ske. Han säger också att det förekom påtryckningar från partiledningen för att Vellinge skulle ta emot flyktingbarnen.

– Det var under piskan, säger Göran Holm till SVT:s medarbetare

Men det stämmer inte enligt Holms parikamrat Lars-Ingvar Ljungman.

– Göran var ju inte ens hemma i under den här perioden i november. De diskussionerna som föregick, bland annat med Migrationsverket, skötte jag och ingen annan.

Enligt Ljungman förekom inga påtryckningar från partitoppen och beslutet att skriva avtal med Migrationsverket var helt och hållet Vellinges eget. Han säger också att man ska ta hand om de flyktingbarn man lovat.

– Vi har ett avtal och det tänker vi följa. Hur vi sedan ska sköta de praktiska detaljerna är upp till oss att besluta.

Vi har utan framgång sökt Göran Holm för en kommentar, men i SVT förklarar han sina uttalande med att han bara ville bli av med Uppdrag granskning.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista