Lund

Anställd fick legionella

En anställd på Lunds energi insjuknade i januari i legionärssjuka efter ett reparationsarbete i en vattenfylld kulvertkammare. Legionellabakterierna tros ha kommit från jorden i kammaren och har sedan förökat sig i det ljumma vattnet.

– Det är tråkigt det som har hänt, men vi tar lärdom av det här nu. Vi visste inte om att det kunde finnas legionella på det här sättet, det är helt nytt för oss i branschen, säger Holger Feurstein, sektionschef på Lunds Energi.

I Lund finns det cirka 400 kulvertkamrar i anslutning till fjärrvärmenätet, kamrar som fungerar som ett slags kontrollstationer där man kan gå ner för att utföra enklare reparationer och rutinkontroller. Och det var alltså vid en sådan reparation som den anställde mannen vid Lunds energi blev smittad av legionellabakterier.

En spricka i taket hade läckt in vatten som sedan värmdes upp av varmvattenledningarna, och i det ljumma vattnet kunde legionellabakterierna sedan frodas. Men allmänheten behöver inte vara orolig, menar Holger Feurstein på Lunds energi.

– Nej, absolut inte. I det här fallet har den anställde gått ner i en kammare som har varit ordentligt fuktig och inandats bakterierna, så det är ingenting som sprider sig till allmänheten. Vi har gjort många tester med hjälp av smittskyddsinstitutet uppe i Stockholm, både på vattnet vi hittade på botten av den här kammaren.

Den smittade mannen uppges ha återhämtat sig snabbt och mår under omständigheterna bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".