Skåne

Grön laser mot flygplan över Skåne

Ett flygplan från Swiss Air på väg från Zürich till Köpenhamn blev i går kväll belyst med grön laser någonstans mellan Barsebäck och Malmö. Planet befann sig på ungefär en kilometers höjd när piloterna upptäckte ljusstrålen.

Tidigare rapportering:


– Kan du tänka dig att få en blixt i ögat och inte kunna fokusera på instrument eller något annat under en kritisk fas, säger Britt-Marie Kerlin, flygsäkerhetsanalytiker på transportsstyrelsen.

Planet som belystes med grön laser i går kväll när det passerade Skåne kunde genomföra landningen utan problem, men det har funnits tillfällen då flyg hindrats från att landa och varit tvungna att cirkulera, eftersom att piloten bländats det starka ljusskenet.

Redan nu krävs det tillstånd från strålsäkerhetsmyndigheten för att få ha en grön laser. Men eftersom att problemet börjar bli så utbrett hoppas nu Britt-Marie Kerlin på transportstyrelsen att lagstiftningen skärps.

– Nu till våren vill polisen klassificera laserpekare över fem milliwatt som vapen, säger Britt-Marie Kerlin.

Förra året kunde transportstyrelsen se en oroväckande ökning av antalet flygplan som blivit belysta med grön laser i Sverige. Från att runt tio fall rapporterats in per år anmäldes 90 incidenter 2009. Och trenden verkar hålla i sig även i början av detta året. I de flesta av fallen har piloterna träffats av den starka ljusstrålen under landningsmomentet vilket enligt Britt-Marie Kerlin på transportstyrelsen är det mest oroväckande.