Det jättelika glasägget utgör en av nedgångarna vid station Triangeln. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Malmö

Glaskupor leder ner i underjorden

De båda nedgångarna till Citytunnelns station vid Triangeln i Malmö står snart klara. Redan i slutet av nästa vecka tar man bort det stora byggtält som täcker den norra entrén intill köpcentret, och i mitten av maj avtäcker man den södra.

– Ja, här ska 30 000-40 000 skåningar passera varje dag, och det här är faktiskt Sveriges tredje största station, säger projektledaren Bo Pettersson och visar upp den södra entrén som är den största av de två.

Båda nedgångarna kommer sticka ut rejält i omgivningen. Den norra, mindre glasbubblan är rundare i formen, mer som en ostkupa, och kommer skapa en stark kontrast där den ligger intill St Johanneskyrkan. Den södra som ligger en bit upp i höjd med Möllevångstorget är mer avlång som ett ägg som ligger till hälften nergrävt i jorden.

Båda nedgångarna är byggda av glas, sammanlagt 1 600 glasbitar som är hopsatta som ett jättelikt pussel och låter ljuset strömma fritt igenom. 

Trots att de båda entréerna snart står klara är det få som håller reda på vad som händer bakom det byggplank som hindrar all insyn. Maria och Jesper Anelin bor med sin lilla dotter bara 200 meter från den nya stationen. De är osäkra på hur långt man hunnit i det gigantiska byggtältet som spänts upp.

– Nej, jag har ingen aning. Man fattar nog inte riktigt, men det ska bli häftigt när man kan gå bort här bara och ta tåget, säger Jesper Anelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".