1 av 2
2 av 2
Malmö

Hög fart ger rött ljus

För att sänka hastigheten i Malmö under kvällar och nätter testar gatukontoret ett nytt system.

Håller du rätt hastighet får du grönt ljus, kör du för fort blir det rött.

– Hastigheterna är för höga, och det här är gatukontorets första steg att försöka sänka dem, säger Lennart Fagerström, ingenjör vid gatukontoret i Malmö.

Under kvällar och nätter är de flesta trafikljus i Malmö röda, men om en bil närmar sig slår de om till grönt. Men de nya så kallade givarna som nu håller på att monteras upp märker inte bara att det kommer en bil, utan också vilken hastighet den håller. Kör man för snabbt fortsätter trafikljusen att lysa rött, men håller man sig däremot under hastighetsgränsen får man grönt.

Givarna kommer att vara aktiva mellan klockan åtta på kvällen och klockan sex på morgonen. Först ut är korsningen mellan Stadiongatan och Per-Albin Hansons väg, men det nya systemet ska monteras i 26 korsningar och vid tolv övergångställen runt om i staden.

– Under året kommer vi att sätta upp nya givare och programmera om de trafikljus som tidigare varit nattsläckta, säger Lennart Fagerström.

Men hur skiljer sig det här från synkroniserade trafikljus från så kallade "gröna vågar"?

– De här anläggningarna är oberoende av varandra och varje trafikljus styr sig själv, säger Lennart Fagerström.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista