Helsingborg

Elva miljoner i självrisk för bränder

De två skolbränderna i Ödåkra kommer att kosta Helsingborgs stad mer än elva miljoner kronor i självriskpremier. Och det är mer än vad skadegörelsen kostat totalt de senaste två åren.

– Självrisken är 5,7 miljoner per skadetillfälle, säger Anders Burle, Kärnfastigheter i Helsingborg.

Det var i januari som Svensgårdsskolan brann och i februari brann Snöbollsgatans förskola i Ödåkra. Självrisken som Helsingborg får betala till försäkringsbolaget för de två bränderna uppgår till 11,4 miljoner kronor. I det ingår att skolorna byggs upp igen och även kostnaderna för de paviljonger där förskolan nu bedriver sin verksamhet.

De senaste åren har kostnaderna för skadegörelsen, mestadels klotter och glaskross, uppgått till mellan fyra och fem miljoner kronor per år, men i år blir kostnaden alltså mycket högre.

Kommunen arbetar för att minska skadegörelsen genom kontakter med barn och föräldrar i skolan, men också insatser som nattvandring och liknande.

– Vissa år så händer sådant här. Men om vi inte hade jobbat på detta sätt, var hade vi landat då, säger Kenney Phil som är avdelningschef för säkerhets- och beredskapsavdelning i Helsingborgs stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista