13 kan ha dött på grund av dålig patientsäkerhet

Förra året kan 13 patienter på Lunds lasarett ha dött på grund av bristande patientsäkerhet. För att höja säkerheten för dom som behandlas på sjukhuset ska därför nu samtliga journaler från patienter som avlidit gås igenom.

- Vi ska se om vi hitta misstag som vi inte upptäckt på de sedvanliga sätten. Tanken är att vi ska lära oss av våra misstag för att förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden, säger chefläkare Ingemar Ihse i Lund.


Patientsäkerheten ökas
Förra året granskades bara hälften av alla journaler över dom patienter som avlidit på Lunds lasarett. I år är alltså målet att se över samtliga för att öka patientsäkerheten ytterligare i framtiden.


Mycket kan gå fel
Att 13 personer förra året kan ha dött på grund av brister i vården tycker inte Ingemar Ihse är oroväckande många. Det är mycket som kan gå fel i sjukvården patienten får fel läkemedel, för mycket medicin. Preparatet kan också ges på fel sätt.


Vardaglig patientsäkerhet
För att undvika dessa misstag måste patientsäkerheten genomsyra sjukhusets hela verksamhet menar Ingemar Ihse.


- Patientsäkerhet ska vara en del av vårt vardagliga arbete. Vi vill få fram en sån miljö där det är lätt att göra rätt och svårt att göra fel, säger Ingemar Ihse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".