Gården där den 19-åriga kvinnan mördades. Foto: Fritz Schibli/Scanpix
Sjöbo

Snabb rättegång i Vollsjöfallet

På torsdagen avslutades rättegången mot den 15-årige pojke som åtalats för att ha skjutit ihjäl sin 19-åriga syster i Vollsjö i somras. Dom faller den 25 mars.

Idag hölls den avslutande förhandlingen i Ystads Tingsrätt mot den 15-årige pojke som är åtalad för mordet på sin syster i Vollsjö i somras. Någon dom meddelades dock inte efter förhandlingen.

Redan i november slog tingsrätten i Ystad fast att 15-åringen var skyldig till mordet på sin 19-åriga syster. Dagens förhandlingar gällde därför inte själva skuldfrågan, utan vilken påföljd brottet skulle få.

Efter att 15-åringens advokat, Jörgen Malmunger, tidigare vädjat om en överprövning av den rättsmedicinska undersökningen, kom i förra veckan utlåtandet från Socialstyrelsens vetenskapliga råd. Och även de slog fast att 15-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och bör överlämnas till sluten psykiatrisk vård.

Men Jörgen Malmunger håller inte med om bedömningen och menar istället att hans klient bör dömas till tidsbestämd ungdomsvård. Och det är detta som tingsrätten nu ska ta ställning till .

Domen i målet väntas komma om en vecka. Men Jörgen Malmunger sade efter dagens förhandling att han kommer att överklaga tingsrättens beslut i skuldfrågan, oavsett nästa veckas dom. Enligt honom finns det fortfarande mycket som talar för att 15-åringen inte utförde dådet.

Vollsjömordet

Familjens gård är avspärrad. Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Kvällen den 3 augusti hittas den 19-åriga kvinnan död på familjens gård i Vollsjö. Kroppen låg gömd under bråte i ett förrådsutrymme.

Kvinnan hade blivit skjuten två gånger i huvudet och troligtvis är mordvapnet ett salongsgevär som förvarades på gården i ett vapenskåp.

Kvinnans 15-åriga bror greps tidigt. Bevisningen mot honom är bland annat hans förmåga att hantera vapen och att han kände till var ett blodigt bylte kläder och örngott fanns gömt. Den döda kvinnan ska också ha varit rädd för sin lillebror.

Tingsrätten anser att övertygande bevisning föreligger om att 15-åringen är skyldig till mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista