Nya garage ger plats för tusentals cyklar. Grafik: Metro arkitekter
Malmö

Garage ger plats åt fräscha cyklister

Flera cykelgarage kommer att stå klara när Citytunneln i Malmö invigs i december. På Triangeln ska det finnas plats för tusentals cyklar. Cyklisterna ska kunna göra sig fina innan de fortsätter.

– Ungdomligt, stort, annorlunda färgglatt och lätt tillgängligt, beskriver Ingrid Peterman, projektledare de nya cykelgaragen.

– Det ska finnas café och cykelservice. Vi satsar mycket på cykel nu. Det ska vara kul att cykla och lätt att hitta parkering.

I en öppen byggnad med två plan kommer man, precis som i ett parkeringshus för bilar, kunna cykla upp eller ner på ramper till de olika våningsplanen.

Starka färger i rött, orange och gult på golven ska, förutom att det ser snyggt ut, hjälpa till att komma ihåg var man parkerat. För de som vill ställa sin cykel extra säkert under tak kommer det i garagets nedre våningsplan att finnas en inhägnad betaldel, där man med hjälp av sitt jojo kort ska kunna ta sig in och ut.

Förutom vid stationen vid Triangeln kommer det också att finnas cykelgarage, vid den blivande stationen i Hyllie och vid centralstationen. Idén är att locka så många som möjligt att välja cykel till och ifrån tåget.

En hel del möda har lagts på att göra livet bekvämt för cyklisterna. På garaget i Hyllie kommer svettiga cyklister exempelvis kunna ta sig en dusch. Vid Triangeln kommer de bland annat kunna putsa upp sina skor och fixa till håret innan men ger sig av till jobbet.

– Det ska bland annat det finns en spegel, en beautyspot, där man kan göra i ordning sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".