Fiskarna i Lyabäcken fångas inför flytten till Halland. Arkivbild: Malin Nilsson/SR
Båstad

Dröjer innan fisken får flytta hem

De fiskar som flyttades bort från Lyabäcken på Hallandsås får vänta ytterligare innan de kan komma tillbaka till sitt hemmavatten. Däremot kommer man att sätta ut rom från dem på ett annat ställe i Lyabäcken.

Se även:

Det går trögt med tunneldrivningen under Möllebackszonen. Berget är dåligt och det kommer in mycket vatten. Det gör att man måste injektera tätning innan man kan driva borren framåt.

I det läget måste man vänta med att sätta ut öringarna i Lyabäcken eftersom bäcken riskerar att sina och det klarar fiskarna självklart inte. I stället blir de kvar på fiskodlingen i Halland, troligen till efter sommaren.

Men trots att de utflyttade fiskarna blir kvar i Halland ett tag till så kan det ändå bli öringar i Lyabäcken i sommar. De utflyttade fiskarna har tömts på rom och rommen ska man sätta ut nu under våren.

Utsättningen sker uppströms och nedströms där det inte är risk för torrläggning medan de vuxna fiskarna ska sättas ut där man fångade dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista