Forskare är kritiska till att Sydsvenskans opinionsundersökning. Foto: Tobias Wallin/SR
Vellinge/Malmö

Forskare kritiserar Sydsvenskan

I november förra året publicerade Sydsvenskan en opinionsundersökning som visade att Vellingeborna inte alls var emot ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Men nu kritiseras undersökningen för att inte ge ett rättvisande resultat.

– Svarsfrekvensen var bara 40 procent vilket är alldeles för lite, säger Jan Strid, medieforskare på Göteborgs universitet.

Undersökningen skulle ta reda på om det verkligen var så att Vellingeborna verkligen var emot ett flyktingboende för ensamkommande barn i kommunen. Enligt undersökningen var det bara 18 procent av invånarna som var emot.

Men Jan Strid menar att eftersom över 600 personer inte ville svara på frågan, kanske för att frågan var och är så känslig, skulle resultatet varit något helt annat om också de medverkat.

Därför menar Jan Strid att man kan man inte säg vad Vellingeborna tycker genom att titta på undersökningen.

Enligt honom måste man upp i minst 60 procent innan man har ett användbart material. Han menar också att resultatet var anmärkningsvärt då Vellinges invånare i andra undersökningar har bland det högsta förtroendet för sin kommunledning i hela Skåne.

Jonas Nyrén, nyhetschef på Sydsvenskan håller till viss del med om kritiken och menar bland annat att tidningen kunde varit snabbare med att redovisa hur undersökningen gjorts.

– Men på den enda raka frågan vad Vellingeborna anser om flyktingboendet och det klara resultat vi fick kunde vi svara på frågan.

Jan Strid menar att Sydsvenskan borde ha varnat sina läsare om att man inte var säker på resultat och inte dragit på det sättet man gjorde.

Tycker ni att ni drog på för hårt?

– I frågan om inställningen till transitboendet för flyktigbarn tycker jag vi drog på alldeles lagom säger Jonas Nyrén.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista