Skåne

Skånekulturen provsmakar portfölj

 I dag togs det första steget mot en regional kulturplan i Skåne. Representanter för Skånes kommuner träffade Region Skåne och meningen är att samtalen ska rendera i en gemensam uppfattning om vilka kulturområden som ska prioriteras i Skåne.

Men när alla ska enas, så tror Maria Jacobsson, enhetschef på kulturstödet i Malmö att planen kan bli utslätad.

– Om 33 kommuner ska komma överens så blir det ganska generellt. Och till slut ska pengarna fördelas, säger Maria Jacobsson.

I Skåne har man tjuvstartat. Det är först i höst som riksdagen fastställer formerna för framtidens fördelning av statliga anslag, den som ibland kallas för portfölj eller koffertmodellen. Men enligt förslaget ska Skåne vara försökslän från nästa år. Och därför vill man dra i gång förberedelserna redan nu och försöker komma överens om vilka kulturområden som är viktiga.

Frågan är då om det egentligen är bra med en gemensam kulturplan. Kan det inte bli en likriktning som snarare begränsar kommuners satsningar än breddar. Nej säger Rolf Tufvesson, ordförande i Region Skånes kulturnämnd.

– Tvärtom tror jag att särlösningar och olika kommunala spår kan få större utrymme. Alla kommuner behöver inte göra allt, säger Rolf Tufvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista