Skåne

Sparkrav kan stänga barnakut i sommar

Barnakuten i Malmö eller Lund kan stängas i sommar. Det är sparkraven som gör att sjukhusledningen utreder om det blir aktuellt med en stängning.

Carl-Erik Flodmark, verksamhetschef vid barn- och ungdomscentrum Malmö, tror inte att en stängning skulle leda till några större negativa effekter för patienterna. 

– Det finns ju bra kommunikationer mellan städerna så vi tror inte det ska bli några negativa effekter, men det måste vi givetvis undersöka, säger Carl-Erik Flodmark. 

Vad finns det för andra alternativ?

– Man kan ju gå ner i bemanning på båda mottagningarna, men vi tror att det i så fall är bättre att vi stänger ett av ställena och att vi därmed får en bättre grundbemanning. Då blir verksamheten stabilare och säkrare.

Hur mycket pengar tror ni att ni kan spara? 

– Det får vi räkna på, men många gånger när man stänger under sommaren så är det kanske inte så mycket pengar man sparar. Däremot kan man förbättra verksamheten och planeringen. Framförallt handlar det om att man behöver färre semestervikarier. 

Beslutet om det blir en stängning eller ej kommer att fattas inom fyra till sex veckor. Även den gynekologiska mottagningen i Malmö eller Lund kan komma att stängas nattetid i sommar.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista