Åke Åkesson tar gärna dagens rätt. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Äldre kan få krogmat istället för låda

Äldre i Södra Innerstaden i Malmö kan komma att få hemkörd restaurangmat istället för mat från storkök. De äldre har intervjuats om matleveranserna och många av dem skulle vilja se annan mat på tallriken.

– Var fjortonde dag skulle man ha ärtor och var fjortonde dag skull man ha bruna bönor, säger 81-årige Åke Åkesson som är en av dem som intervjuats. 

Idag får de flesta äldre i Södra Innerstaden i Malmö mat levererad från Samhall, som i alla fall Åke Åkesson inte är särskilt nöjd med. 

– Jag tycker inte alls om den. Den är dåligt tillagad och väldigt rörig, de blandar allt på tallriken, säger han. 

Men stadsdelsförvaltningen undersöker nu om det skulle vara möjligt för de äldre att få restaurangmat istället. Ett tjugotal äldre som får mat hemkörd har tillfrågats om vad de skulle tycka om att få mat hemkörd från krogen. 

– Det finns de som är nöjda med maten idag, men ungefär hälften skulle kunna tänka sig att byta eller komplettera, och då är det framförallt restaurangmat som efterfrågas, säger dietisten Helena Pettersson. 

– Många vill ha husmanskost, men även biff med bearnaisesås och pizza efterfrågas. 

Men blir det inte dyrt med restaurangmat? 

– Det kanske blir några kronor dyrare. Men här i stadsdelen finns det många serveringar som har bra priser på sin lunchmat. 

Är det säkert att maten blir bättre? 

– Det är svårt att svara på, men däremot så blir det mer att välja på och då blir det lättare för fler att bli nöjda med maten, säger Helena Pettersson.  

Tanken är att det de är de lokala serveringarna i den restaurangtäta stadsdelen som ska leverera maten. I juni ska Helena Pettersson lämna in en rapport om intresset. Sedan blir det politikerna i kommunstyrelsen som får besluta om projektet blir verklighet. 

– Det kan säkert bidra till ökad aptit och matglädje. De flesta vill ju inte gå till samma lunchställe varje dag utan man vill ju ha variation. Sen bli ju maten dessutom lokalt producerad, vilket många har efterfrågat, säger Helena Pettersson.  

Åke Åkesson hoppas att det ska serveras restaurangmat på tallriken i framtiden. 

– Det hade varit bra, mycket bra. 

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista