Rätt så smarta. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
Malmö

I år ska gässen vara färre i parkerna

En av förra sommarens stora plågor var gässen. I alla fall om man ser till de klagomål som gatukontoret i Malmö fick in från medborgarna. Därför har man nu satt in extra resurser för att råda bot på gåsplågan.

Malmö stad räknar med att det kan finnas mer än sexhundra gäss i staden och dessutom befaras det att över tusen nya gäss snart kan komma på besök för att rugga. Om ett tag kommer beståndet öka ytterligare i takt med att gässen får ungar, och då blir de också mer aggressiva. 

Arne Mattsson jobbar på gatukontoret i Malmö. Enligt honom finns det bara två metoder att arbeta med för att få bort gässen.  

– Här inne i stan kan man bara välja mellan att skjuta dem eller att hitta deras ägg och destruera dem, säger han. 

Men det är inte så lätt att skjuta gäss som det kan låta. För de låter inte sig luras i första taget. 

– Speciellt grågässen är rätt så smarta, säger Arne Mattson.

– De känner igen skyttarna och har de en gång visat sig så går det inte att komma nära utan vidare. Då får man antingen byta kläder eller byta bil. De vitkindade gässen är lite dummare, så de är lättare. 

Men en svårighet kommer från ett mer oväntat håll. Välvilliga malmöbor som vill mata fåglarna gör att fler gäss lockas till staden. 

– För mycket matning av fåglar drar ju till sig fler. Framför allt när vi kommer in i den varmare perioden så finns det ingen anledning att mata fåglarna, för de klarar sig mycket bra själva. 

Axel Palmkvist
axel.palmkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".