Skåne

Barnpsyk i Lund flyttas till Malmö

Barnpsykakuten i Lund stängs i slutet av sommaren och flyttas till Malmö istället. Samordningen kommer att leda till att fler läkare kan arbeta i den öppna verksamheten istället för att ha jour, tror verksamhetschefen.

– Effekten blir att vi får mer läkartid över för mottagningsarbete. Det gynnar fler patienter än att doktorn sitter hemma och väntar på att det eventuellt ska komma in något jourärende. Vi kommer få mer resurser att jobba med de mer vårdkrävande fallen på ett bättre sätt, säger Morgan Johansson, verksamhetschef för den psykiatriska akutmottagningen för barn- och ungdomar i Lund. 

Du ser inga negativa effekter? 

– För dem i Lund blir det ju lite längre, men patienter i övriga Skåne har ju även tidigare fått åka till antingen Malmö eller Lund så för dem blir det ingen större skillnad. 

Idag finns sex sängplatser på akutmottagningen i Lund och fem på mottagningen i Malmö, men i slutet av augusti kommer alla elva att placeras i Malmö där man också ska öppna en ny akutavdelning bredvid den nuvarande. I lokalerna i Lund ska man stället bedriva så kallad mellanvård. 

– Mellanvården är en utbyggd mottagningsverksamhet. Patienterna kan vara där under dagtid och den enda skillnaden är att de inte sover över, säger Morgan Johansson. 

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".