Malmö

Explosion vid restaurang i Malmö

Uppdaterad 16.00
En kraftig bomb ödelade delar av nattkluben Hipp i Malmö natten till måndagen. Explosionen hördes över hela centrala Malmö. Polisen känner till har det inte funnits några hot mot Hipp eller mot ägarna till krogen.

Alla glasrutor i restaurangen och nattklubben krossades av explosionen. Det blev också stora skador på fasaden och på huset mitt emot.

Inne i restaurangen utbröt en brand, men den kunde släckas ganska fort.

Ingen människa ska ha kommit till skada.

– Vi betecknar det här som en kraftig explosion. Den ska ha hörts över hela centrala Malmö, säger Marie Keismar, länsvakthavande befäl på Skånepolisen.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning på plats.

Finns det någon förklaring till explosionen?

– Det finns ingen hotbild som kan förklara den, ännu, säger Marie Keismar.

Skadorna på Hipphuset efter nattens explosion är begränsade till restaurangdelen. Det står klart nu sedan fastighetsägaren Malmö stads Stadsfastigheter gått i genom skadorna.

Utanför huset hade på morgonen ett gäng åskådare samlats och var upprörda.

– Otroligt, det är ju Malmö finaste restaurang.  Jag förstår inte vem som gör sådant här. De borde skämmas, säger Bertil Österlund.

Restaurangens fönster mot Kalendegatan är helt förstörda och inne i lokalen är det kraftiga sprickskador på stuckaturer och annan inredning har förstörts. Men annars har Hipphuset klarat sig ganska bra, säger Carola Lund på stadsfastigheter. Delar av huset har varit rökfyllt, bland annat teaterns administration ovanpå restaurangen. Men det ska saneras i veckan.

Hipphuset invigdes 1899 som cirkusbyggnad och har hunnit vara teater, kyrka och teater igen. Obyggnaden är byggnadsminneförklarad och det ska så klart återställas säger Carola Lund.

Inga kända hot mot krogen

Än så länge vet polisen inte vem eller vilka som placerade sprängladdningen vid restaurang Hipp i Malmö. Polisen känner till har det inte funnits några hot mot Hipp eller mot ägarna till krogen.

– De ställer sig helt frågande till det inträffade, säger Göran Billberg, informatör hos polisen i Malmö.

Det här är det fjärde sprängdådet mot en krog i Malmö det senaste året. I januari utsattes Buddha Lounge på Djäknegatan, ett stenkast bort, för en liknande sprängning. Det finns inga kända hot mot Hipp - men Malmös krögare har bekymmer med kriminella gäng, de så kallade M- och K-falangerna, som gärna vistas på krogen.

– De kommer ofta till krogen och kan skapa en stämning som inte ägaren kan hantera, det blir ett problem för ägaren efter ett tag, säger Göran Billberg, informatör hos polisen i Malmö.