Patienter får inte välja sjukgymnast. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Patienter i konflikt vid sjukgymnastik

Kroniskt sjuka patienter som behöver specialistsjukgymnastik har svårare att få det efter att hälsovalet införts i Skåne. Läkarna på vårdcentralerna vill helst att de går till sjukgymnasterna där, och det kan göra det svårt för patienterna.

Se även:

– Då hamnar de i en konfliktsituation om de ska vara lojala mot läkaren eller mot sjukgymnasten, och patienten vet inte alltid vilka rättigheter de har, säger Ellinor Johansson, förste sjukgymnast på kliniken för njurmedicin och transplantation vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Patienterna som kommer till Ellinor Johansson är mycket sjuka. De kanske går i dialys eller har genomgått en njurtransplantation. För dem är träning livsviktigt. Tidigare har det varit lätt att skicka patienterna till specialistsjukgymnastik, men nu vill vårdcentralerna sköta mer själva för att hålla nere kostnaderna. Ellinor Johansson ser en risk med att patienterna kanske inte får rätt träning.

– Det innebär att de får ökad risk för komplikationer av sin sjukdom, men också att de blir sämre både fysiskt och psykiskt, säger Ellinor Johansson.

Flera sjukgymnaster som specialiserat sig inom olika områden som till exempel neurologi, vittnar också om att betydligt färre patienter kommer till dem nu efter hälsovalets införande. Att hela kostnaden för sjukgymnastiken hamnar på vårdcentralerna riskerar att skapa ett system med fel fokus, enligt Ellinor Johansson.

– Jag tycker att det är konstigt att det inte ska gå att sammanföra om du har en bra doktor på ett ställe och en bra sjukgymnast på ett annat som passar din diagnos. Att det är pengarna som styr istället för patientens behov, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista