Lotta Wikström välkomnar diskussion om patientens behov men oroas av motivet. Foto: Petra Haupt/SR
Skåne

Kostnad för sjukgymnastik bekymrar

I hälsovalet får vårdcentralerna i Skåne bekosta all sjukgymnastik. Och det har gjort patienter som går till privata sjukgymnaster till en stor utgiftspost. Det finns också vårdcentraler som försöker kontrollera antalet sjukgymnastbesök.

Se även:

– Upp till ett visst antal besök är det fritt för patienten att gå till sjukgymnast, men sedan vill vi ha en avstämning med behandlande doktor för att se att man är på rätt väg, säger Stefan Bremberg, medicinsk rådgivare och chefläkare på Capio Citykliniken södra Sverige.

Han anser inte att det här är ett sätt för att försöka begränsa patientens sjukgymnastikmöjligheter.

– Som allmänläkare uppfattar jag det som att flertalet diagnoser är färdigbehandlade hos sjukgymnast på färre besök än fem, sex, säger Stefan Bremberg.

Det är med de sjukgymnaster som Capio Citykliniken samarbetar som man kräver en diskussion. Lotta Wikström från Legitimerade sjukgymnasters riksförbund i Skåne välkomnar dialogen men oroar sig för motivet.

– Jag förespråkar verkligen att vi ska diskutera patientens behov, men det ska inte grusas av ekonomiska diskussioner. Det är ytterst få diagnoser som är färdigbehandlade på mellan tre och fem besök, säger hon.

Att det finns ett intresse av att hålla nere kostnaderna för den privata sjukgymnastiken är tydligt. Till exempel gjorde primärvårdens patienter hälften av sina sjukgymnastbesök hos privata sjukgymnaster under hälsovalets första åtta månader. Det kostade primärvården runt 95 miljoner kronor, vilket är närmare fem procent av de totala kostnaderna.

Patienter behöver ingen remiss för att gå till sjukgymnast, men räkningen för varje besök skickas till patientens vårdcentral. Många gånger handlar det om patienter som aldrig ens besökt vårdcentralen, säger Stefan Bremberg på Capio Citykliniken.

– Vi upplever det som ett dilemma att vi har det fulla kostnadsansvaret för rehabiliteringen, men vi har väldigt begränsade möjligheter att påverka hur den här konsumtionen sker, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista