Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Landskrona

Landskrona ger sig inte om praktik

Socialstyrelsen är kritisk till att Landskrona kräver att socialbidragstagare ska göra praktik 30 timmar i veckan för att få bidrag. Men Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (FP) säger att praktiken är bra och ska fortsätta.

Enligt socialstyrelsen står det inte tillräckligt klart att praktiken verkligen höjer bidragstagarnas kompetens.

– Vi har ingen ambition att inte följa lagstiftningen. Så därför ska vi förstås se över vår metod, säger Torkild Strandberg.

Men när det gäller värdet av praktiken tvekar han inte.

– Jag tror det är jätteviktigt att det finns krav och förväntningar på en, att man är saknad om man inte kommer på morgonen. Det är ett bra arbetssätt och vi ska göra vad vi kan för att fortsätta med det.

Kommunalrådet är kritiskt till att det inte anses klarlagt att praktiken gör nytta.

– Av de cirka hundra vi hade ute i praktik förra året har runt 25 fått olika typer av anställningar. Och det är en framgång. Ingen arbetsförmedlare kan visa upp något liknande. För här rör det ju sig om människor som står långt från den vanliga arbetsmarknaden.

– Det finns en bild av att vi gör det här för att straffa människor. Men det är precis tvärtom, slutar Torkild Strandberg. 

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".