1 av 2
Studentboendena på Kämnärsvägen får nya adresser Foto: Tobias Wallin/SR
2 av 2
Rolf Svensson, vd för AF Bostäder. Foto: Tobias Wallin
LUND

Snabbt adressbyte kan vara farligt

Att byta tusentals studenter adresser på bara två veckor är ogörligt och dessutom farligt. Det anser AF Bostäder i Lund som kräver att Lunds kommun ger bostadsbolaget ett halvår på sig att ändra adresserna.

I förra veckan fattade byggnadsnämnden i Lund beslut om att AF Bostäder måste ändra sitt adressystem för 2 500 studentboenden. Orsaken är en lag från 2006 som Lunds kommun tolkar som att varje boende måste ha en unik adress.

Adressbytet skulle enligt beslutet ske redan om två veckor, men det protesterar nu studentbostadsföretaget AF Bostäder mot.

Rolf Svensson, vd på AF Bostäder anser till och med att beslutet skulle kunna vara farligt eftersom SOS Alarm inte hinner uppdatera sina kartor på bara ett par veckor.

– Om det råder osäkerhet för polisen eller ambulansen så är ju den värsta konsekvensen att de inte kommer fram till rätt plats i rätt tid. Dessutom är det så att en adress som nu finns kommer att byta dörr. Vilket kan komma att

Så du menar att adressbytet kan handla om liv och död?

– Ja om man har riktigt otur så kan det ju bli så, säger Rolf Svensson.

Både polis och brandkår har sagt till AF Bostäder att de tycker det går för snabbt. Därför vill de ha halvår på sig att genomföra bytet av adresser, så skyltar och annan märkning är på plats. Men även att polis och brandkår hinner uppdatera kartor och GPS-system.

Bostadsföretaget vill också höra om kommunen kan vara med och betala delar av de 8 miljoner bytet kostar, men har inte fått något svar från kommunen.

– Det är nog bättre som det är, säger studenten Jakob Hägg utanför sin lägenhet efter att ha tittat på den nya kartan för Kämnärsvägen.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista