Per Eriksson. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Lund

Rektorn vill hjälpa hemlösa

På fredag stänger akutboendet som funnits för hemlösa i Lund i en före detta bingolokal. Men universitetets rektor Per Eriksson anser att ett sådant här boende behövs för hemlösa i Lund. Därför har han startat ett upprop för att få privatpersoner och företag att hjälpa till.

– Är man hundra stycken som betalar 500 kronor i månaden så har man i alla fall skapat ekonomiska förutsättningar för en lokal, säger Per Eriksson.

När det stod klart att det akutboende som HSB bidragit med under vintern i Lund ska stängas fick Lunds universitet en förfrågan från Hemlösas förening om sponsring av ett nytt liknande boende. Svaret på den frågan blev nej. Universitetets anslag kan inte användas till ett akutboende för hemlösa.

Men rektorn Per Eriksson vill ändå hjälpa till, och har därför gått ut med ett upprop för att försöka få ett nytt boende till stånd.

– Jag tror det finns många med mig som är beredda att hjälpa till, säger han.

Att det finns hemlösa visar att samhället fungerar dåligt, anser Per Eriksson som för första gången kom i kontakt med problemet under en tid i USA. Då gladde han sig åt att det i alla fall inte var lika illa i Sverige.

– Men nu har vi samma problem här. Därför vill jag dra mitt strå till stacken.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".