Arkivfoto. Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Vollsjö

Kommunen hjälpte inte Vollsjöbarnen

Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot Sjöbo kommuns hantering av fallet med den 15-åring från Vollsjö, som i flera månader förra året satt häktad misstänkt för mord på sin syster.

Sjöbo kommun gjorde alltför lite för att hjälpa den 15-årige pojke i Vollsjö som i höstas satt häktad misstänkt för mord på sin syster. Socialstyrelsen riktar allvarlig kritik mot familjenämnden och kommer att göra uppföljande granskningar av nämndens arbete.

– Det är viktigt att ta till sig kritiken, och vi får försöka analysera vad den innebär för oss och hur vi ska gå vidare för att undvika kritik i fortsättningen, säger Kent Ivan Andersson (M), ordförande i familjenämnden i Sjöbo kommun.

I augusti förra året mördades den 19-åriga kvinnan i sitt hem i Vollsjö, och snabbt riktades misstankarna mot kvinnans 15-årige bror. Ystads tingsrätt har slagit fast att pojken är skyldig, och han väntar nu på att få sin dom. Under polisutredningen i höstas satt pojken tre månader i häktet i Malmö, och det är bland annat det som Socialstyrelsen kritiserar.

Familjenämnden i Sjöbo borde ha arbetat för en kortare häktningstid och för att pojken skulle ha fått vara på till exempel ett ungdomshem i stället. Justitieombudsmannen, JO, har tidigare slagit fast att det är mycket olämpligt att placera så unga i häkte. Men Kent Ivan Andersson upplever inte att kommunen gjorde fel.

– Jag uppfattar att vi hade en dialog med rättsväsendet, och att vi gjorde vad vi kunde i frågan, säger han.

Socialstyrelsen riktar också allvarlig kritik mot hur kommunen behandlat den andra minderåriga sonen i familjen. Familjenämnden brydde sig inte om att starta en utredning, trots att uppgifter pekade på att pojken for illa. Det var också fel att avslå hans önskan om att få flytta till sitt gamla familjehem, och den utredning som då gjordes var full av brister.

Eftersom Socialstyrelsen fått höra om ytterligare fall tänker man nu genomföra omfattande tillsyner av hur familjenämnden handlägger barnavårdsärenden.

– Jag välkomnar inspektionerna, för det kan kanske ge oss ett stöd i hur vi kan förbättra vårt arbete, säger Kent Ivan Andersson.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".