Skåne

SD-väljare föredrar andra partiers politik

Sverigedemokraternas väljare tycker att andra partier har en bättre politik än det egna partiet. Både när det gäller sysselsättning, vårdfrågor, utbildning och miljö. Det visar en opinionsundersökning som Sifo har gjort åt Sveriges Radio.

Sverigedemokraternas väljare skiljer sig därmed radikalt från de etablerade riksdagspartierna.

Även om Folkpartiet i viss mån sticker ut i skolfrågor, och Miljöpartiet generellt är väldigt populärt när det gäller miljöfrågor, så är de etablerade riksdagspartiernas väljare annars trogna sitt parti och tycker att den egna politiken är bäst. Men Sverigedemokraternas väljare följer inte mönstret. Sifoundersökningen omfattar fem områden, sysselsättning, utbildning, äldrevård, sjukvård och miljö- och klimat.

Genomgående är det fler av Sverigedemokraternas väljare som föredrar något annat partis politik än som föredrar den egna politiken. Särskilt i skolfrågor och miljö ligger partiet dåligt till. I skolfrågor är det bara en procent som tycker att partiets egen politik är bäst. Och i miljöfrågor är det mindre än en procent av väljarna som föredrar den egna politiken.

I sysselsättnings-, äldrevårds- och sjukvårdsfrågor hävdar partiet sig något bättre. Där tycker mellan nio och 13 procent att Sverigedemokraterna har den bästa politiken, men även här finns det alltså ett eller flera andra partier vars politik är populärare än den egna.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista