Försvarsadvokaten Jörgen Malmunger. Foto: Janne Wieslander/SR
Ystad

15-åringens morddom ska överklagas

Rättspsykiatrisk vård blev som väntat påföljden för den 15-årige pojke som i dag torsdag dömdes för att ha mördat sin 19-åriga syster på familjens gård utanför Vollsjö i augusti förra året. Men domen ska överklagas.

Beskedet från tingsrätten kom inte som en överraskning. Redan i november kom domstolen fram till att pojken är skyldig, och idag handlade domen alltså om vilket straff han skulle få. Inte heller 15-åringens advokat Jörgen Malmunger,hade väntat sig en annan dom.

– Den var vad vi har förväntat oss nu i flera månader vad gäller skuldfrågan, killen döms för mord. När det gäller påföljdsfrågan har vi vetat nu i fjorton dagar vad påföljden skulle bli, så vi är inte överraskade.

Anser du att det rättsliga rådet har gjort en korrekt bedömning av din klient?

– Jag har en annan uppfattning än rättsliga rådet, men de är experterna så det får man väl respektera, säger Jörgen Malmunger.

Frågan om 15-åringens psykiska tillstånd har varit omtvistad. Men för drygt två veckor sedan kom beslutet från Socialstyrelsens rättsliga råd som slog fast att han hade en allvarlig psykisk störning. Och det är ett utlåtande som inte går att överpröva.

Men gällande skuldfrågan är Jörgen Malmunger inte övertygad och han kommer att gå vidare med fallet.

– Närmast nu kommer vi att överklaga domen.

Och när kommer fallet upp i hovrätten?

– Jag har gissat på att det sker någon gång i första veckan av maj, säger Jörgen Malmunger.

Pojken själv har hela tiden nekat till mord. Förutom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning dömdes 15-åringen också till att betala skadestånd till sina föräldrar och tre syskon med 50 000 kronor var.

I en kommentar säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi vid Stockholms Universitet att domen är mycket ovanlig för att gälla en så ung pojke.

– Man brukar inte vilja döma till den typen av påföljder eftersom man anser att så unga mer behöver allmän ungdomsvård.

Karl-Johan Löfgren
karl-johan.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".