SKÅNE

Ikväll prövas bankens styrelse

Det stormar rejält kring styrelsen för Sparbanken Syd. Ikväll ska förtroendet för styrelsen prövas vid en extrainsatt stämma.

Framför allt är det planerna på en fusion med sparbankerna Finn och Gripen som har ifrågasatts, liksom bytet av it-system.

Sparbanken Syds högsta beslutande organ är sparbanksstämman, som bland annat utser bankens styrelse. Makten sitter där hos de sextio förtroendemännen, som är utsedda att representera spararna som har pengar insatta på banken.

På senare tid har kritiken hopats kring styrelsen. Information om bankfusionen med Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen har inte varit tillräcklig. Och när man skulle hålla en stämma för att besluta om fusionen, sköts den upp med väldigt kort varsel, och ska nu istället hållas 27 april.

Ikväll hålls en ny stämma, men enligt styrelseordförande Ann Nyström handlar den inte om bankfusionen.

– Den handlar om ifall huvudmännen har fortsatt förtroende för styrelsen, säger Ann Nyström, som ser en risk för att ett sådant förtroende inte finns.

Förtroendeomröstningen hålls efter att röster höjts mot införandet av ett nytt it-system. Flera huvudmän har krävt att arbetet med it-systemet ska stoppas, men enligt styrelsen är det för sent. Samma it-system används redan hos de Sparbankerna Finn och Gripen, samma banker som är tänkta att gå med i den planerade bankfusionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".