Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Skåne

Kort men intensiv pollensäsong

Den sena våren i år kan både vara positiv och negativ för den som är pollenallergiker. Pollensäsongen blir kortare än en mild vinter. Men samtidigt kan halterna av hassel- och alpollen blir högre än normalt i början på säsongen.

I onsdags publicerades årets första pollenprognos för Malmö, och det är senare än vanligt.

– Det är senare än de senaste åren när vi har haft milda vintrar, säger Åslög Dahl vid Göteborgs Universitet är ansvarig för prognoserna. Men det var normalt för 30 år sen att ha det så här. Så det är inget konstigt med det egentligen.

Det är framför allt hassel som har börjat blomma och bidra med pollen. Men i och med den sena våren kommer även alen att blomma ungefär samtidigt. Något som kan göra det extra jobbigt för en del allergiker.

– Alen brukar vara några veckor senare än hasseln. Men i år är det mer koncentrerat eftersom det har varit så kallt, säger Åslög Dahl. De allra flesta björkpollenallergiker reagerar på hassel och al också, så de får så att säga en rivstart på säsongen.

Längre fram på säsongen när sälg och björk börjar blomma tror Åslög Dahl inte att det blir någon skillnad mot ett år med mildare vinter. Inte annat än att blomningen kommer vid en senare tidpunkt. Men för de som är allergiska mot gräspollen kan den sena våren däremot vara en fördel.

– Gräsen börjar inte växa förrän det blir ungefär fyra plusgrader jorden, säger hon. Ju varmare det är under vårvintern ju mer tid har de på sig att växa till sig.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".