Hundratals vanvårdade djur på gård

Vid ett tillslag mot en gård utanför Svedala upptäcktes över 100 vanvårdade nötkreatur på en gård utanför Svedala. 13 djur omhändertogs akut och resten av djuren sköts av Farmartjänst över helgen.

Majoritet av djuren gick utomhus utan tillräckligt med skydd och flera döda djur fanns på gårdens gödselstack.

– De gick ute och trampade i skit och hade inte tillräckligt med mat. Många var magra, säger Bengt Fridh som var med i omhändertagandet av djuren.

Bengt Fridh har tidigare varit lantbrukare och är i dag polisens förlängda arm vid akuta omhändertagande av vanvårdare djur i Skåne.

– Man blir besviken när man ser det. Varje gång jag får en påringning om vanvårdade djur så är det en gång för mycket. Det ska inte behöva hända i den moderna tid vi lever i, säger han.

Det var i fredags när en leverantör kom till gården för att lämna foder som han upptäckte flera döda djur på gårdens gödselstack och slog larm. Polis och Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer kom dit och 13 djur omhändertogs akut.

– Länsveterinären kommer på måndags morgon och besiktar de djuren. Det är de som avgör om ägaren får chans att behålla djuren och bättra på skötseln eller om det blir ett omhändertagande. I så fall hämtas djuren på måndag eller tisdag, säger Bengt Fridh.

Lantbrukaren riskerar nu djurförbud och en polisanmälan rörande djurplågeri har upprättats.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".