Preems Bengt Holm och Thomas Ögren. Foto: Anna Hanspers/SR
Helsingborg

Sträng vinter försenar sanering

Saneringsarbetet är fortfarande inte avslutat i Oljehamnen i Helsingborg efter läckaget på julaftons kväll då 70 kubikmeter olja läckte ut. Fortfarande återstår att pumpa ut runt 40 kubikmeter ur marken.

– Det var en yta som var ungefär 20 meter lång och fem meter bred. Vi fick hit ett saneringsföretag mitt i natten då på julafton som tog upp all fri olja som fanns, berättar Bengt Holm som är Preems depåchef i Oljehamnen.

Ungefär så mycket olja som finns i en stor tankbil var det som läckte ut. Och mellan två stora cisterner, ett par meter under jorden, finns det ännu kvar 40 kubikmeter olja som flyter på grundvattnet. Här och var sticker det upp olika rör som vittnar om att här pumpas det upp olja och vatten ur marken. Grundvattnet sänktes för att man skulle få kontroll på oljan, förklarar Bengt Holm.

– Vi satte en brunn som akutinsats. Oljan flyter på grundvattnet nere i marken, och sänker man då grundvattnet som en tratt så fångar man oljan så den håller sig på ett område.

Orsaken till oljeläckaget på julafton var en felaktigt monterad packning. Sedan dess har man i tre månader pumpat upp enorma mängder vatten och 28 kubikmeter olja. En förklaring till att saneringen tagit så lång tid är den kalla vintern.

– Vi har haft vädret emot oss, säger Bengt Holm. Det har känts tungt. Men nu när vi har möjlighet att sköta saneringen som vi vill känns det bra.

Anna Hanspers
anna.hanspers@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".