Kritik mot länsstyrelsens trafikfunktion

Länsrätten tycker Trafikfunktionen på länsstyrelsen är för hård när det gäller att dra in körkortet för trafiksyndare. I tre domar i år har Länsrätten kortat spärrtiden för bilister som efter brottet kunnat visa på förmildrande omständigheter.

En 25-åring från Trelleborg kunde inte hålla sig utan körde bil trots att han inte tagit körkort. För att slippa undan med en varning skyndade han sig att köra upp. Inom några veckor har 25-åringen övningskört både till Karlskrona och Kisa i Östergötland för att köra upp. Trafikfunktionen drog in körkortet i alla fall i fyra månader, men Länsrätten minskar nu straffet till två månader.

En 55-årig rattfyllerist från Lund fick körkortet indraget i nästan tre år. Att han sen han åkt fast tagit tag i sin alkoholism och går på behandling och får stöd både av sin läkare och anonyma alkoholister, ja det blidkar inte Trafikfunktionen på Länsstyrelsen, men väl Länsrätten. Rätten minskar spärrtiden från tre till två år.

Det tredje fallet där Länsrätten mildrat straffet gäller en 35-åring från Höganäs. Han hade fått körkortet indraget och sen börjat köra bil igen när spärrtiden var slut. Men han hade missat att lämna in körkortet till polisen under tiden, därför blev han tagen och dömd för olovlig körning igen, och fick körkortet indraget sex månader till.

Länsrätten känner för 35-åringen och ger två månaders rabatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".