Pantpengar direkt till statskassan

Kunder som handlar öl och andra drycker i aluminiumburkar med pant på Systembolaget, snuvades på i runda tal 25 miljoner kronor förra året. Kunden betalar 60 öre i pant, men får bara 50 tillbaka.

Orsaken är att momssatserna är olika. På Systemet läggs 60 öre i pantavgift på varje burk inklusive moms. Systembolaget tar sedan inte emot burkarna, utan hänvisar till dagligvaruhandeln. Men när man pantar burken i livsmedelsbutiken så får man bara tillbaka 50 öre.

– Vi vet att detta är en källa till irritation för en del kunder, så vi ser över detta just nu, säger Björn Rydberg som är informationschef på Systembolaget.

250 miljoner burkar
10 öre per burk kanske inte låter så mycket, men Systembolaget säljer drygt 250 miljoner aluminiumburkar med pant varje år. Så totalt får staten in 25 miljoner kronor extra i moms varje år på dom burkar som säljs på systemet. Och inte många kunder känner till detta.

– Vi får inte frågor alls om detta, säger Britt-Marie Rylander som är biträdande butikschef på Systembolagets butik i Baltzar City i Malmö.

Lösning på gång
Björn Rydberg informatör på Systembolaget och han berättar att man nu söker en annan lösning som ska införas under våren. Exakt hur den ser ut är inte klart, men förmodligen blir det så att Systembolaget tar hela smällen på 25 miljoner för att kunderna inte ska drabbas.

– Vi ska försök få samma pant på behållarna, så att kunden inte ska påverkas negativt av de olika momssatserna, säger Rydberg.

Löfte om pengar
Exakt när det nya systemet införs är dock oklart, förmodligen någon gång under våren. Till dess lovar Björn Rydberg att man kan få sina 60 öre för burken i Systemets butiker.

– Vi tar emot burkar om det kniper. Men det blir ju lite otympligt för oss eftersom vi inte har några automater.


hans.dahlgren@sr.se