Enhetliga skatter gynnar företag

Det är inte bara den svenske handelsministern Leif Pagrotsky som gläder sig åt att Danmark svängt i frågan om var öresundspendlarna ska betala skatt. Om pendlarna betalar skatt där de bor istället för där de arbetar är det bra också för företagen, säger regionens industri- och handelskammare.
Bent Larsen som är vice ordförande i Öresund industri- och handelskammare tror på ett bättre klimat mellan skattemyndigheterna i Sverige och Danmark om den svårlösta frågan om beskattningen av pendlarna klaras av. Att Danmark nu kan tänka sig att gå svenskarna till mötes så att de svenska kommunerna får in skatt både från pendlande danskar som bosatt sig där och från svenskar som tagit jobb på Sjælland är därför absolut ett steg i rätt riktning, säger han. För företagen i Öresundsregionen är skatteproblemen många. Folk som vill jobba hemma i grannlandet löper risk att dubbelbeskattas, och uthyrning av personal över sundet är inte möjlig. Företagen har känt sig förföljda exempelvis av de svenska skattemyndigheterna, säger Bent Larsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista