Ny princip för missbruksproblem

På Lunds Universitetssjukhus får sjuksköterskor med missbruksproblem sluta i stället för att få rehabilitering. Det är den nya principen om man stjäl ur medicinskåpet för sitt missbruk. Men arbetsrättsexperten Kurt Junesjö tvivlar på att arbetsgivaren har rätt att avskeda missbrukare.

– Mycket talar för att om man är beroende av läkemedel eller narkotika, och begår en handling under det beroendet, så skulle det kunna klassas om icke saklig grund för avsked, säger Kurt Junesjö.

På Universitetssjukhuset i Lund har arbetsgivaren på senare år blivit hårdare i sin syn på missbruk och stölder.

– Vi har blivit mer stringenta i vår hållning, men det beror på att vi har haft rätt många ärenden av den här typen under de senaste åren, säger Kerstin Gadd, personalchef.

Facket beklagar den hårdare inställningen.

– Ja, jag tycker det är sorgligt, man ser inte till helheten. I de fall det handlar om läkemedelsstöld hänger arbetsgivaren helt upp sig på stölden och kräver avsked i stället för att erbjuda rehabilitering, säger Ingela Grahn, klubbordförande i vårdfacket är synd.

Varje år utreder Socialstyrelsen i Malmö ett 10-tal fall i södra regionen.

En sjuksköterska på Lunds Universitetssjukhus, vi kan kalla henne Agneta, hade en dokumenterad depression som hon höll i schack genom att varje dag ta några Citodon ur medicinskåpet på avdelningen.
– Man har ju en tanke om att man ska klara upp saken själv, och att man kan sluta i morgon, och så kommer man på jobbet och känner abstinensbesvären och tar en till, säger hon.

Agnetas missbruk av värktabletter har inte påverkat henne i jobbet. När svinnet upptäcktes i höstas erkände Agneta och straffas på flera sätt. Hon blev avstängd utan lön, fick ingen rehabilitering, fick sluta sitt jobb, riskerar böter för stöld. Agneta kan dessutom mista sin sjuksköterskelegitimation, och alltså få ett slags yrkesförbud.
– Jag tycker proportionerna på det hela är helt tokiga, jag har gett mig själv en andra chans.

Trots att Agneta känner sig orättvist behandlad tog hon inte strid utan sa upp sig själv, på fackets inrådan. Men Kurt Junejö, som tidigare var chef på LO-TCO rättskydd anser att man kunde ha tagit en strid i Arbetsdomstolen.
– Jag hade gjort det, säger Kurt Junesjö.