Dagsböter för Skanskachefer

Det blev dagsböter för de två Skanskacheferna som ansvarade för att tätningsmedlet Rocha Gil användes vid tunnelbygget genom Hallandsåsen. Det slog tingsrätten i Ängelholm fast på fredagen.
De två cheferna, Henrik Ivarsson och Jan Stattin, dömdes på fredagen till dagsböter. Rätten skriver i sin dom att Ivarssons och Stattins underlåtenhet har lett till omfattande skador. Deras oaktsamhet är också att betrakta som allvarlig, heter det vidare i domen. Skanska ska också betala en så kallad företagsbot på 3 miljoner kronor. Det är det maximala belopp som kan utdömas. - Vi respekterar tingsrättens beslut, men är besvikna över domen. Vi anser inte att någon inom Skanska har begått något brott, skriver Anders Elfner, vd för Skanska Sverige, i en kommentar till domen. I pressmeddelandet beklagar han miljöolyckan och det som den har medfört för de som bor i området och bolagets medarbetare. Skanska har ännu inte bestämt om domen ska överklagas eller inte. Giftskandalen rullades upp för fyra år sedan då kor som drack ur en bäck som låg nära bygget dog. Tunnelbygget stoppades och snart visade det sig att det medel som användes för att täta tunneln, Roca Gil, var giftigt. Över 20 tunnelarbetare blev sjuka och därefter följde en lång utredning som mynnade ut i ett åtal och nu en fällande dom. - Det är ju helt klarlagt att arbetarna har haft skador och att de beror på att de inte haft tillräckligt med skyddsutrustning. Och det faller tillbaka på Skanskas ansvar att Roca Gil har använts, säger Jack Neperus som är ombud för en av de skadade tunnelarbetarna. Hans klient planerar nu att föra en skadeståndstalan mot Skanska AB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista