Inga extra pengar till Österlens sjukvård

Nämnden för sjukvårdsdistriktet Ystad-Österlen vägrar att spara så mycket som krävs för att få budgeten i balans. Ordföranden Gertrud Ekman (s) hävdar att sparbetinget är omöjligt. Men det tror inte hennes partikollega, Uno Aldegren (s) ordförande för regionstyrelsen, på.

- Det tror inte regionledningen och inte jag heller riktigt på, säger Uno Aldegren.
Vad tycker du om att hon säger att det är omöjligt?
- Det vill inte jag spekulera i vad det får för effekt, säger Uno Aldegren.
För att få en budget i balans måste sjukvården i Ystad och på Österlen spara drygt 40 miljoner kronor eller nästan fyra procent. Men distriktsordföranden Gertrud Ekman tar bara på sig att spara 16 miljoner, resten av underskottet beror på avtalet med det privatiserade sjukhuset i Simrishamn, där sjukhuset jobbar på löpande räkning. För att få hjälp har nämnden har vänt sig till regionstyrelsen med Uno Aldegren i spetsen.
Men där verkar det inte finns några pengar att hämta.
- Det finns inga planer på att revidera budgeten för närvarande och följaktligen inga planer på att ge sydöstra distriktet mer pengar. Men vi hjälps åt för att klara budgeten såsom den ligger, säger Uno Aldegren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".