Gamla regler drabbar PNB-anställda

Det kan bli den gamla lagstiftningen som kommer att tillämpas i konkursen för PNB Entreprenad. För de anställda innebär det att de får sämre ersättning än om de nya regler som gäller från årsskiftet hade tillämpats.

- Om jag utgår från de anställda är jag rädd för att det är de gamla reglerna som gäller, säger advokat Bo Ahlenius som på onsdagen utsågs till konkursförvaltare för PNB Entreprenad.


Vid årsskiftet ändrades reglerna kring konkurser.
Förmånsrättslagen, lagen om företagsinteckningar och lönegarantilagen ändrades då. Men Skånes Provinsbank som är störste fordringsägare i PNB Entreprenads konkurs ansökte om konkursen före årsskiftet. I veckan kom bolagets egen konkursansökan. Tingsrätten i Malmö har beslutat att det är bankens konkursansökan som gäller. Enligt Bo Ahlenius är det inte solklart hur övergångsbestämmelserna mellan den gamla och nya lagstiftningen ska tillämpas, men när det gäller lönegarantin för de anställda anser han att de gamla reglerna ska gälla.  


Men för de anställda kan det betyda mycket pengar?

- Ja, det gör det. Jag har inte räknat på det men det är ju väldigt många anställda så det är klart att om man räknar ihop summan blir det mycket pengar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".