Betalar för färdtjänst som inte körts

Skånetrafiken låter kommunerna betala för längre sträckor än vad som egentligen har körts när det gäller färdtjänst- och särskoleresor. I Sjöbo uppskattar kommunen nu att Skånetrafiken felaktigt har tagit betalt för närmare 830 mil under ett år som inte har körts. Det motsvarar en kostnad på närmare 76.000 kronor.

- Vi har tittat på de datalistor som följer med fakturorna där man ser hur många kilometer som varje resenär har åkt och där står också angivet mellan vilka adresser man har åkt. Då har vi sett att det ser ut som att man har fakturerat fler kilometer än vad det är mellan de här adresserna, säger Monica Strömbeck, sekreterare i trafikutskottet i Sjöbo kommun.

För att uppskatta omfattningen gjorde kommunen en extra noggrann kontroll av kostnaderna för färdtjänsten under en utvald månad förra året. Det visade sig då att Skånetrafiken under den månaden hade debiterat 44 mil för mycket.

Utslaget över ett år skulle det betyda att Skånetrafiken har tagit betalt för nästan 830 mil mer än vad man i verkligheten har kört.

- Det är förmodligen olika statistikområden som man använder på beställningscentralen och olika områden. Vi tycker själva att det är konstigt att det kan bli för långa avstånd, säger Monica Strömbeck.

Ända sedan i somras har kommunen försökt uppmärksamma Skånetrafiken på felen men har ännu inte fått något svar.

Ingemar Bryman som är ansvarig för färdtjänstresorna på Skånetrafiken säger att man känner till felen och att man håller på att utreda men innan det är klart vill han inte dra några slutsatser.

Enligt de beräkningar som kommunen har gjort har Skånetrafiken debiterat runt 76 000 kronor för mycket vilket i runda tal ungefär motsvarar kostnaden för en månads färdtjänstkörning. Pengar som kommmunen nu försöker få tillbaka.

- Vi vill ju på något vis ha kompensation för det som vi anser att vi har betalat för mycket, säger Monica Strömbeck.

Karin Olsson-Bendix

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".