Regionen gör alltmer i egen regi

Region Skåne tar tillbaka alltmer verksamhet i egen regi. Den socialistiska majoriteten anser att det privatstyrda är för dyrt och svårt att kontrollera. Men oppositionen håller inte med.

- När man har verksamhet på entreprenad bör man alltid ha något i regi också, så att vi kan behålla kompetensen, så vi kan jämföra kostnader och för att förhindra att vi i framtiden får ett fåtal entreprenörer som får monopol på verksamheten. Det brukar alltid bli dyrt, säger Uno Aldegren (s), ordförande för regionstyrelsen.
Färdtjänsten och sjukresorna är ytterligare ett aktuellt exempel på hur Region Skåne väljer egen regi framför en entreprenör. I Lund tar Skånetrafiken över beställningsverksamheten efter privata Samres, och Uno Aldegren kan tänka sig ta mer ifrån Samres när avtalen går ut. Vänsterpartiets Vilmer Andersen skulle vilja att Region Skåne började driva busstrafik egen regi.
- Där är vi idag beroende av tre-fyra multinationella bolag, säger Vilmer Andersen (v).

Monopolkapitalismen griper omkring sig?
- Det kan man säga. Det är en bra sammanfattning av utvecklingen, säger Vilmer Andersen.
Den borgerliga kritiken mot vänstermajoritetens återställare är förstås hård.
- De flesta marknader har många periodvis många aktörer och färre under andra perioder. Det viktigaste är att en offentligt vald verksamhet inte är bäst lämpad att driva den här typen av bussverksamhet eller ambulansverksamhet. Det blir alltid dyrare, säger Jerker Swanstein (m), gruppledare för moderaterna i Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".