helsingborg

Bufférestauranger får underkänt

Miljöinspektörerna har underkänt 35 av 80 restauranger i Helsingborg som serverar bufféer. Det är alldeles för många, anser inspektörerna.

I rapporten skriver man emellertid att det dåliga resultatet inte är unikt för Helsingborg.

Det har blivit allt vanligare med bufféer, och nästan alla lunchserveringar har salladsbufféer. Till det kommer alla som serverar frukost-, lunch- eller brunchbufféer, och bekymret är att maten exponeras helt öppet, under lång tid och dessutom direkt mot gästerna.

Under vintern gjorde inspektörerna i Helsingborg en specialkontroll av just bufféer. Man dök upp oanmält och kollade speciella detaljer som kylning, matomsättning, bevakning och så vidare.

I många fall hade man inte märkt kyl och frysvaror med datum och varutyp, vilket ger en grav anmärkning. 

Några snabba nedslag gjordes också på julborden, och då kontrollerades speciellt det kallskurna och efterrätterna. Där godkändes tre av fyra prover.  Den känsliga rätten Ris a la Malta fick anmärkningar, och i ett fall hittade man höga halter av en bakterie som orsakar matförgiftning.

Slutsatsen, enligt miljöinspektörerna, är att restaurangägarna måste låta utbilda personalen i den nya egenkontrollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista