MALMÖ

Förskola stängs med omedelbar verkan

Efter krav från facket i fredags stänger Rosengårds stadsdelsförvaltning Herrgårdens förskola. Orsaken är bland annat hot och bråk i området.

De senaste veckorna har personalen på Herrgårdens förskola mått dåligt eftersom okända personer, framför allt ungdomar, kastat stenar och flaskor mot förskolan. Det förekom även hot och skadegörelse. 

– På grund av detta ansåg personalen att man inte kunde fortsätta arbeta i den miljön och vi var helt överens med facket om att vi ska stänga förskolan, säger Andreas Konstantinides (S), ordförande i Rosengårds stadsdelsfullmäktige.

Så vitt Andreas Konstantinides kan komma ihåg är det första gången i Malmö som en förskola tvingats stänga av sådana här skäl. Flera av händelserna har polisanmälts.

Det går ett trettiotal barn på Herrgårdens förskola. De placeras från och med imorgon måndag ut på andra förskolor i området.

– Det blir trångt i början men vi kommer att ordna nya lokaler så fort som möjligt, säger Andreas Konstantinides. Enligt honom finns det bland annat planer på att bygga en ny förskola bakom Örtagårdsskolan.

Herrgårdens förskola var den sista av sammanlagt fyra förskolor i Herrgården. Den skulle, liksom de tre andra, avvecklas på grund av dåliga lokaler, en åtgärd som nu tidigarelades.

 Andreas Konstantinides betecknar det som hänt vid Herrgårdens förskola som oacceptabelt.

 – Vi kan inte acceptera att andra barn eller ungdomar beter sig så illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista